Kymmenen käskyä pojille

Sinä sinisilmäinen lapsi, sinä pulppuavan iloinen koululainen, sinä kehosi muutoksiin totutteleva teini, sinä itseäsi etsivä opiskelija, sinä ruuhkavuosien keskellä uupunut aikuinen, sinä keski-ikäisyyttä kolkutteleva isä, sinä lapsettomaksi jäänyt viisikymppinen, sinä juuri eläköitynyt setä-ihminen ja sinä viisas ja elämää nähnyt vanhus - sinä poika ja mies. Tänään, isänpäivän aattona, haluan antaa sinulle kymmenen käskyä, kymmenen kehoitusta, kymmenen toivetta tai kymmenen haastetta - tyttärenä, äitinä, vaimona, monien miesten ja sukupolvien kasvattamana.


1. Älä suostu olemaan jalustalle nostettu auktoriteetti, kaikkitietävä herra ja hidalgo, erehtymätön perheen pää, maskuliinisuuden ilmentymä, testosteronia puhkuva äijä, Jumalasta seuraava maailman ja ihmisten hallitsija - sinun ei ole pakko.

2. Älä suostu haukkumiseen, nimittelyyn, juoruiluun, pojitteluun, sedättelyyn - riko kaavoja ja etsi uusia toimintamalleja.

3. Kunnioita kehoasi ja sen muutoksia - äänenmurrosta, suhteellisesti liian suuria jalkoja, kasvupyrähdyksiä, ihomuutoksia, vatsakumpua ja alati kasvavia korvia. 

4. Kunnioita itseäsi - erilaisuutta ja erikoisuutta, persoonallisuutta ja tavallisuutta, virheitä ja vajavaisuuksia, vahvoja puolia ja kaikkea sitä, jonka haluaisit olevan toisin.

5. Älä tapa lasta sisälläsi - leiki ja lorvaile, naura ja kiukuttele, huuda ja ole hiljaa, ihmettele ja ärsyynny, opi uutta ja tee virheitä.

6. Älä riko kaverisuhteitasi - katso silmiin ja kuuntele, kiitä ja ole rehellinen, pyydä ja anna anteeksi, naura ja itke yhdessä - myös sinä saat näyttää tunteesi.

7. Älä varasta - aikaa, tilaa, intoa, rohkeutta, rakkautta, minuutta, herkkyyttä, huumorintajua, elämäniloa - älä itseltäsi äläkä toisilta.

8. Älä valehtele toisille äläkä itsellesi - murra vaikenemisen muureja, katko vaatimusten köysiä, tule ulos kaapeista, joihin sinut on lukittu - ja puhu totta. 

9. Älä koskaan luovu tavoitteista - unelmoi rakkaudesta, haaveile haasteista, innostu uudesta ja kurkota tähtiin ja niiden yli.

10. Älä epäile omia kykyjäsi - arvosta itseäsi ja taitojasi, kiitä kehuista ja kritiikistä, luota siihen mitä teet ja ennen kaikkea - elä täyttä elämää. 

Kommentit