Säännöt rakkaudelle

 
Rakkaus, tuo huikaiseva tunne, joka vie jalat alta, saa sydämen läpättämään, silmät loistamaan ja suupielet kääntymään väkisinkin ylöspäin. Tunne, joka puristaa ahdistuksena rintaa ja saa kyyneleet virtaamaan kaipuusta tai menetyksen pelosta. Tunne, josta on kirjoitettu tuhansia runoja ja lauluja. Tunne, jonka vuoksi valtakunnat ovat sortuneet ja uudet rakentuneet raunioiden paikalle. Tunne, joka on herättänyt ihmiset eloon ja jonka vuoksi on taisteltu kuolemaan saakka. Tunne, joka pyörittää maailmaa ja siellä tallustavia pieniä ja suuria ihmisiä - sinua ja minua.
 
Rakkaudelle ja rakkaalle asetetaan monenlaisia toiveita ja odotuksia, joista osa toteutuu kuin itsestään ja osa jää väkisinkin toteutumatta. Rakkauden ensihuumassa me katselemme maailmaa vaaleanpunaisten linssien läpi ja uskomme, että tässä minulla on täydellinen kumppani. Ihminen, jota olen aina etsinyt. Ihminen, joka täyttää kaikki odotukseni. Ihminen, joka pysyy rinnallani. Ihminen, joka ei voi satuttaa minua, ikinä. Sitten koittaa arki, ensihuuma hälvenee, vaaleanpunainen muuttuu harmaaksi ja realiteetit katsovat meitä suoraan silmiin. Miten me voisimme tässä kohtaa toimia niin, että rakkaus kestää myös arjessa? Mitkä voisivat olla säännöt rakkaudelle?
 
 
En väitä olevani rakkauden ammattilainen ja guru - olen kaukana siitä. Olen kuitenkin kokenut paljon, mennyt rikki ja tullut korjatuksi rakkaudella 26 vuotta sitten. Rakkaudella, joka on totta tänäkin päivänä. Rakkaudella, joka hehkuu välillä kaikissa sateenkaaren väreissä ja joka kestää myös harmaan kaikki sävyt. Kolmen pointin sijaan annan sinulle kahdeksan vinkkiä, kahdeksan sääntöä rakkaudelle. Rakkaudella testattavaksi.

 Sääntö 1: Pysähdy.
Pysähdy arjen ja kiireen keskellä. Katso silmiin, hengitä hetki, ole lähellä - vain ole.
 
Sääntö 2: Kuuntele.
Kuuntele mitä kumppanisi sanoo. Kuuntele oikeasti ja ole rehellinen vastauksissasi. Älä oleta asioita, vaan kysy, tarkista ja kuuntele.
 
Sääntö 3: Anna tilaa.
Anna tilaa yksinololle, ystäville, harrastuksille ja unelmille. Ne eivät ole sinulta pois. Samat oikeudet omasta tilasta kuuluvat teille molemmille, myös sinulle. Päästä irti.

 Sääntö 4: Ole aito.
Ole aito, ole oma itsesi. Silloinkin, kun se on noloa. Silloinkin kun tuntuu, että et riitä. Silloinkin, kun haluaisit olla jotakin muuta kuin olet.

Sääntö 5: Ole rohkea.
Ole rohkea myöntämään virheesi. Ole rohkea pyytämään anteeksi. Ole rohkea pyytämään apua. Ole rohkea luottamaan toiseen.

Sääntö 6: Naura.
 Naura yhdessä, älä toiselle. Naura niin, että vatsaan sattuu, posket kipeytyvät ja silmät ovat kyynelissä. Naura itsellesi, elämälle ja sen ihmeellisyydelle. 
 
Sääntö 7: Hyväksy.
 Hyväksy kumppanisi oikeasti. Hyväksy se, että et voi muuttaa häntä. Et voi etkä saa, et vaikka kuinka haluaisit ja toivoisit. Mutta voitte kasvaa yhdessä ja oppia uutta - yhdessä.
 
Sääntö 8: Suostu olemaan rakastettu.
Tämä on ehkä se kaikista vaikein sääntö - suostu olemaan rakastettu. Näe itsesi kumppanisi silmin, rakkauden silmin. Suostu siihen, että sinä riität, kelpaat ja olet rakastettu juuri sellaisena kuin olet. Suostu ja rakasta takaisin - koko sydämestäsi!  

Kommentit