Nolite Te Bastardes Carborundorum

Gilead - yhteiskunta, jossa eletään Raamatun ja Jumalan tahdon mukaista elämää. Jossa "Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät". Jossa miehet ovat komentajia ja naiset vaimoja, marttoja tai orjattaria - Raamatun, nyrkin ja hellan välissä. Visusti omalla paikallaan vailla oikeuksia - oikeuksia johtaa, vaikuttaa, puhua ja jopa elää. Jossa naisen elämä ei ole omissa vaan muiden käsissä. Miesten, joille kuuluu valta, voima ja kunnia - ja mielellään iankaikkisesti, aamen. Naisten, jotka takaavat ja turvaavat oman asemansa alistamalla, orjuuttamalla ja jopa vaientamalla oman sukupuolensa edustajia - keinoja kaihtamatta.

Gilead - yhteiskunta, jossa kytee pinnan alla. Jossa valheiden verkko on suurempi ja monimutkaisempi kuin mitä yksikään hämähäkki saisi taiteiltua kokoon koko elinaikanaan. Jossa miehet valehtelevat toisilleen, vaimoilleen, martoille ja orjattarille - jopa itselleen. Jossa vaimot, martat ja orjattaret valehtelevat silmät ja suut päästään - toisilleen ja ennen kaikkea itselleen. Jossa jokainen valhe on enemmän totta kuin totuus itse - koska Jumalan, Raamatun ja ihmisen totuus on yhdistettävä - jos ei muuten, niin kaikista suurimman valheen kautta. Jonka jälkeen päivitellään kuorossa omaa ylemmyyttään ja ymmärrystään korostaen: "Onko minun huulilleni noussut valheen sanoja? Eikö minun kieleni erottaisi oikeaa ja väärää?"

Gilead - yhteiskunta, jossa nainen halutaan vaientaa. Jossa naisen rooli on olla vaimo ja äiti. Kokki ja siivooja. Huora ja madonna. Jossa naisen tehtävä on palvoa ja polvistua. Kiittää ja kumartaa. Painaa päänsä ja vaieta - erityisesti vaieta. "Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti." Vaiennettujen naisten Gileadissa kuljetaan katse maassa, suu supussa ja jos ei muu auta - kangas tai metallipiikit suun edessä. Miehiä kunnioittaen ja Jumalaa ylistäen - Herra avatkoon huulet ja auttakoon toteuttamaan käskynsä: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa."Gilead - yhteiskunta, jossa vaiennettujen naisten keskellä elää toivonkipinä - salaa vaihdetuissa katseissa, kauppakoreihin piilotetuissa viesteissä, rajan yli henkensä kaupalla paenneiden naisten tarinoissa, synnytyksen ihmeessä ja seiniin raaputetuissa kielellisen vitsin sisältävissä viesteissä:
"Nolite Te Bastardes Carborundorum" - "Älä anna paskiaisten murskata sinua." Älä anna heidän tehdä sitä sinulle, älä muille naisille äläkä tyttärillesi. Älä tänään äläkä huomenna. Älä Herran nimessä, miehen pelossa tai naisen vaatimuksesta. Älä yhteiskunnan tai kirkon painostuksesta - älä suostu siihen. Älä koskaan. 

Gilead - yhteiskunta, jonka keskellä mekin elämme - kukin omissa kuplissamme ja poteroissamme. Jossa taistellaan vallasta ja kunniasta. Jossa kiistellään siitä, kuka on oikeassa. Jossa alistetaan vuoroin voimalla ja viisaudella, vuoroin näennäisellä armolla ja rakkaudella. Jossa dialogin työkaluna käytetään murskaimia ja lekaa - Raamattua ja Jumalaa - kontekstistaan irrotettujen jakeiden ja tuulesta temmattujen tulkintojen kautta. Jossa vähemmistöjen oikeuksia poljetaan ja jossa tunteellisuus on heikkouden merkki. Jossa etsitään omaa paikkaa, tilaa, oikeuksia, sukupuolta ja uskon syvintä olemusta. Tänään haluan sanoa sinulle, oman kuplasi keskelle:  
"Nolite Te Bastardes Carborundorum" - "Älä anna paskiaisten murskata sinua."


Kommentit