Äiti


Äiti - tuo maailman kaunein sana. Neljä kirjainta, jotka pitävät sisällään kaiken sen, mikä maailmassa on hyvää. Syntymän ihmeen, jossa taivas koskettaa maata pienen vastasyntyneen kautta. Rajattoman rakkauden, joka ei vaadi eikä kyseenalaista vaan hyväksyy juuri sellaisena kuin on. Kokonaisvaltaisen turvan, joka säilyy läpi elämän. Hellän kosketuksen, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Rohkaisevan katseen, joka vakuuttaa "Sinä pärjäät kyllä." Ja aina avoimen sylin, jossa on tilaa pienille ja hiukan suuremmillekin lapsille. 

Äiti - tuo maailman vaikein sana. Neljä kirjainta, jotka pitävät sisällään sen, mikä maailmassa on pahaa. Hylkäämisen, jonka perusteita on niin kovin vaikeaa ymmärtää. Tunnekylmyyden, joka pakottaa piilottamaan omatkin tunteet suojamuurin taa. Turvattomuuden, joka pakottaa etsimään turvaa muualta. Kipeän kosketuksen, jonka jäljet näkyvät iholla ja tuntuvat sydämessä liian kauan. Pois kääntyvän katseen, jonka haluaisi edes kerran ulottuvan silmiin asti. Ja puuttuvan sylin, jonka kaipuu säilyy koko elämän ajan.


Äiti - tuo maailman kipein sana. Neljä kirjainta, jotka pitävät sisällään sen, mikä omasta maailmasta puuttuu. Odotuksen kaipuun, joka ei tule koskaan toteutumaan. Täyttymättömän rakkauden, joka on itsessään elämää suurempi. Oman turvattomuuden, jota on vaikeaa pukea sanoiksi. Kosketuksen puutteen, joka tuntuu jokaisessa ihohuokosessa ja solussa. Pettyneen katseen, joka kohtaa peilissä ja toisten ihmisten kasvoilla. Ja tyhjän sylin, joka ei ehkä koskaan täyty.

Äiti - tuo maailman haastavin sana. Neljä kirjainta, jotka pitävät sisällään sen, mikä omassa maailmassa on joskus vaikeinta. Synnytyksen jälkeisen masennuksen, joka muuttaa maailman harmaaksi lupaa kysymättä. Rakastamisen vaikeuden, joka satuttaa sekä itseä että toisia. Luottamuksen puutteen, joka saa kyseenalaistamaan omat valinnat ja roolit. Kyvyttömyyden koskettaa ja ottaa syliin, jonka aiheuttamaa välimatkaa on lopulta mahdotonta enää kuroa umpeen. 

Äiti - tuo sana, jota me emme voi valita. Emme omaa äitiämme, emme omaa äitiyttämme, emme äitiyden kaipuutamme emmekä äidittömyyttämme. Äitiys ei ole valinta ja äitiys on valinta - joskus toivottu, joskus iloinen yllätys, joskus elämän mullistava haaste ja joskus se kaikista kipein pettymys. Kaikkea emme voi valita, mutta omat sanamme voimme. Valitaanhan ne tänään ja huomenna niin, että kaikenlaiselle äitiydelle, äitiyden kaipuulle, äideille ja äidittömyydelle on tilaa ja oma paikka? 

Kommentit