Yksin oot sinä - ihminen ja kirkko

 "Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot."

Yksin olet sinä, joka tulkitset Raamattua kirjaimellisesti. Jolle pyhä kirja on alusta loppuun Jumalan sanaa - vailla virheitä, vailla tulkinnan mahdollisuuksia, vailla inhimillisten kirjoittajien kädenjälkeä. Sinä, joka olet varma pelastuksestasi ja siitä, että tuo toinen ei pelastu. Sinä, joka teet aina oikein ja joka kerrot sen myös toisille. Sinä, joka olet hetero, naimisissa ja kunniallinen vanhempi vähintään kahdelle lapselle, mieluiten yhdelle tytölle ja yhdelle pojalle. Jonka avioliitto pohjautuu Raamattuun ja rakkaus on Jumalan käskyjen mukaista. Ja joka siunaat kaupat, liput, laivat ja ihmisetkin, kunhan he ovat oikeaa sukupuolta ja keskenään vastakkaisia. 

 "Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot."

Yksin olet sinä, joka muutat Raamatun tulkintaasi sen mukaan missä seurassa olet. Joka kumartelet ja vastaavasti pyllistelet vuoroin kotona ja vieraissa. Sinä, joka haluat olla kaikkien kaveri ja joka menetät pian uskottavuutesi kaikissa kirkollisissa piireissä. Sinä, jonka on vaikea sanoa kenellekään "ei" ja jonka "kyllä" on vain kaunista sanahelinää vailla merkitystä. Sinä joka olet cis, mutta juuri siksi osaat nähdä omat etuoikeutesi ja juuri siksi olet niille aivan äärimmäisen sokea. Jonka kotona on puoliso ja perhe, koska niin kuuluu olla. Ja joka tiedät millaisten haasteiden keskellä ihmiset elävät, koska sen yhden kerran elämä potki sinuakin päähän ja vähän muuallekin. 

 "Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot."

Yksin olet sinä, joka et ole hetero vaan jotakin muuta. Sinä, jolle erityisyytesi on ollut selvää jo oman tietoisuutesi havahtumisen hetkestä saakka. Sinä, joka löysit minuutesi ja sukupuolesi pitkän tien jälkeen. Sinä, jonka tie kohti omaa itseä on vasta alussa ja sinä, joka etsit itsestäsi rohkeutta ottaa ensimmäisen askelen tuolla tiellä. Sinä, jonka Jumala on luonut ja jolle Raamattu on rakas. Jonka ihminen on painanut maahan, mutta jonka Jeesus on nostanut ylös kerta toisensa jälkeen ja antanut merkityksen, rohkeuden ja rakkauden. Sinä, joka et suostu olemaan hiljaa ja sinä, jonka ääni on enää kuiskaus kirkkojen holveissa.

 "Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot."

Yksin olet sinä, joka tulkitset Raamattua rohkeasti ja ennakkoluulottomasti nykypäivän ihmisen ymmärryksen ja tietämyksen valossa. Sinä, jolle jokainen ihminen on yhtä arvokas, suuri ihme. Sinä, joka siunaat ja vihit ilman instituution lupaa etkä aseta rajoja ihmisten välille. Sinä, jolle rakkaus on rakkautta ja seksi kahden ihmisen välinen yksityisasia. Sinä, joka uskot muutokseen ja joka petyt liki jokaisen virallisen lausunnon myötä. Joka haluat rakentaa kirkkoa sisältä päin ja joka mietit, että kuinka paljon täytyy ennen tätä vielä rikkoa. Sinä, joka keskustelet ja selität asioita parhain päin kirkon ulkopuolisille ihmisille ja jonka selitykset eivät ole enää uskottavia.

 "Yksin oot sinä, kirkko, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot."

Yksin olet sinä kirkko, joka otat aina yhden askeleen eteen ja kaksi taakse. Joka tanssit pyhää valtatanssiasi kabineteissa ja kokoussaleissa ennalta sovittujen koreografioiden mukaisesti. Joka kasvatat seuraavia sukupolvia kepillä ja porkkanalla tai kasvatuksen pyhällä kolminaisuudella - uhkailulla, lahjonnalla ja kiristyksellä. Ja samaan aikaan et ole yksin, sillä sinä olet ihmisten yhteisö - et kasvoton instituutio, vaan tuhansien erilaisten kasvojen kirkko. Vanhoillisten ja liberaalien, vihittyjen ja eronneiden, homojen ja heteroiden, meidän ja niiden. Ja ennen kaikkea sinä olet Kristuksen kirkko. Olisiko nyt sinun etsikkoaikasi kysyä: Mitä Jeesus tekisi? Ja jos olet Raamattusi avannut, niin tiedät kyllä vastauksen, ihan itse. Jumala etsii kirkkoa, mutta etsimmekö me Häntä?

Kommentit