Äitii, tuu ikkunaan!

Oi lapsuus ja kerrostalon piha. Leikkivien lasten nauru ja huudot. Nitisevät keinut ja pöllyävä hiekka. Kymmenen tikkua laudalla ja polttopallo. Tuntikausia kestävä ulkoilu ja äkillisesti yllättävä näläntunne. Syöksy oman kodin ikkunan tai parvekkeen alle ja luottavainen kuorolaulu "Äitii, tuu ikkunaan. Täällä huutaa Marii.. Villee.. Tiinaa.. minää." 

Oi nuoruus ja kaverit. Harrastukset ja loputtomat kotitehtävät. Iltamenot ja viritettyjen mopojen ääni kauppiaista tyhjällä torilla. Omien rajojen kokeilu ja teiniangsti. Ensimmäinen ihastuminen ja salaa vaihdetut katseet. Ääneen lausutuissa haaveissa aikuisuus ja salaisissa haaveissa lupa kiivetä äidin syliin turvaan - vielä edes yhden kerran.

Oi aikuisuus ja äitiys. Raskausaika ja ensimmäiset hennot potkut vatsaa vasten. Synnytys ja elämän pyörähtäminen päälaelleen. Suuri lahja ja vaatimus täydellisyydestä. Toinen lapsi ja ymmärrys omista rajoista. Lupa olla ja erehtyä. Tehdä virheitä ja korjata suunta. Etsiä itselle sopiva tapa olla äiti, jolle huudetaan uuden kerrostalon pihalta "Äitii, tuu ikkunaan."

Oi aikuinen lapsi ja irti päästämisen vaikeus. Lähtöhetken kyyneleet ja kiitollisuus yhteisistä vuosista. Hämmästely ajan ja elämän vauhdista. Uudenlaisen suhteen syntyminen ja silmistä loistava luottamus. Yhdessä vietettyjen hetkien arvostaminen ja äidin roolin muokkaantuminen. Aina avoin syli ottamaan vastaan aikuisen lapsen ja sen, mitä elämä tuo.

Oi oma äiti, isoäiti ja elämän tuoma viisaus. Silmissä yhtä aikaa rakkaus ja hyväksyntä, kaipuu ja ikävä. Pakotettu erillisyys ja tarve suojella sairaudelta. Aina yhtä ilahtunut hymy kohdatessa ja ääni puhelimen toisessa päässä. Yhdessä jaettu historia ja oman suvun naisen osa. Äitiyden malli ja perinteet - tänään erilaiset kuin ennen.

Oi äitienpäivä ja sen monet eri kasvot. Äidilliset ja äidittömät. Iloiset ja kiitolliset. Kaipaavat ja surulliset. Silmiin katsovat ja kohtaavat. Katsetta välttelevät ja häpeävät. Menneet ja nykyiset. Äitiensä lasten ja lastensa äitien. Sinun ja minun. Heidän, jotka huutavat äitiä ikkunaan, jotka haluaisivat huutaa äitiä ikkunaan ja jotka toivoisivat, että joku huutaisi heitä äitinä ikkunaan.

Kommentit