Raamatulla päähän

Rakkauden kaksoiskäsky, kaikkien kristittyjen elämän ylin ohjenuora, Jeesuksen opetuksista tärkein perintö - kultaisen säännön ja pienoisevankeliumin rinnalla. Käsky, joka tiivistää kymmenen käskyä ymmärrettävään ja yksinkertaiseen muotoon. Käsky, joka ei jätä varaa yksittäisen ihmisen tulkinnoille ja omille raamattunäkemyksille. Käsky, joka ei vanhene, vesity eikä väheksy. Paitsi sosiaalisen median ja nettilehtien kommenttikentissä, Twitterin trollien hyökkäyksissä ja kirkollisten medioiden blogikirjoituksissa - edelleen Herran vuonna 2022.

"Rakasta Jumalaa yli kaiken." Rakasta Jumalaa, joka on nähnyt sinut jo idullasi ja jolta pieninkään luusi ei ole salassa. Joka on luonut sinut sisintäsi myöten ja jolle sinä olet suuri ihme. Jolle sinä olet ainutlaatuinen ja äärimmäisen rakas. Juuri sellaisena kuin olet. Rakasta Jumalaa, jonka kirjaan elämäsi päivät oli kirjoitettu, ennen kuin olit elänyt niistä ainoatakaan. Rakasta Jumalaa, joka on antanut sinulle elämän ja rakkauden lahjan. 

"Rakasta lähimmäistäsi..." Rakasta lähimmäistäsi, joka on Jumalan luoma suuri ihme - aivan kuten sinäkin. Rakasta lähimmäistäsi, josta pidät ja häntä, josta et pidä. Rakasta lähimmäistäsi, jonka kanssa jaat elämäsi ja häntä, jonka kanssa tiesi risteytyi vain hetkeksi. Rakasta lähimmäistäsi, joka on lähelläsi ja häntä joka on kaukana rajan tai rajojen takana. Rakasta lähimmäistäsi, jonka kanssa olet asioista samaa mieltä ja häntä, jonka ajatuksia et voi ymmärtää. 

"... niin kuin itseäsi." Rakasta itseäsi sellaisena, kuin olet ja sellaisena, joksi haluat tulla. Rakasta vahvuuksiasi ja heikkouksiasi. Rakasta ruumistasi ja sieluasi. Rakasta sitä, mikä sinussa on pysyvää ja sitä, mikä on jatkuvassa muutoksessa. Rakasta itseäsi, kun elämä on helppoa ja erityisesti silloin kun se potkii päähän ja koko vartaloon niin, että sattuu. Rakasta itseäsi, koska Jumala rakastaa sinua - ehdoitta ja aina, tänään ja huomenna ja iankaikkisesta iankaikkiseen. 

Rakas kanssakulkija, rakkauden kaksoiskäsky ei ole helppo käsky, ei vähimmässäkään määrin. Ja juuri siksi se on kaiken ytimessä. Se haastaa meitä näkemään itsemme ja toisemme rakkauden silmin. Se haastaa meitä näkemään itsessämme tai toisissamme Kristuksen kasvot. Se haastaa meitä ymmärtämään toistemme erilaisuutta ja yksilöllisyyttä. Se haastaa meitä kohtaamaan toistemme ilot ja surut, onnistumiset ja vaikeudet - elämän monenkirjavat kasvot.

Rakkauden kaksoiskäsky myös käskee meitä. Se käskee meitä kunnioittamaan toinen toisiamme - aidosti ja oikeasti. Se käskee meitä näkemään oman luovuttamattoman ihmisarvomme. Se käskee meitä näkemään jokaisen ihmisen luovuttamattoman ihmisarvon - kohtasimmepa toisemme kasvotusten, sosiaalisen median tai nettilehtien kommenttikentissä, Twitterin trollien keskellä tai blogitekstin kirjaimissa ja sanoissa. Ja ennen kaikkea se käskee meitä olemaan lyömättä toisiamme Raamatulla ja perheraamattuakin painavammilla tulkinnoilla Jumalan tahdosta. "Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi." - voiko tätä asiaa enää selvemmin sanoa? 

Kommentit