Sateenkaareva aarre

 Sateenkaari on yksi kiehtovimmista luonnonilmiöistä, johon liittyy monenlaista symboliikkaa, uskomuksia ja tarinoita. Tunnetuin kaikista on varmasti monelle se, kuinka sateenkaaren päästä löytyy kulta-aarre. Myös Raamatussa sateenkaarella on erityinen symbolinen merkitys, kun se kuvastaa Jumalan armoa ja rakkautta virheitä tehnyttä ja tekevää ihmistä kohtaan - jokaista ihmistä. 

Tänään, kun kotikaupunkini loistaa kaikissa sateenkaaren väreissä, haluan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappina muistuttaa kolmesta tärkeästä asiasta. Sinua, jonka jokapäiväinen arki on sateenkaaren värinen. Sinua, joka vielä etsit itseäsi ihmisenä, omaa paikkaasi ja yhteisöäsi. Ja sinua, jolle maailma on sateenkaaren värikirjon sijaan mustavalkoinen.

Ensimmäinen ja tärkein asia on se, että jokainen ihminen on Jumalan luoma suuri ihme. Juuri sellaisena, kuin hän on. Juuri sellaisena, kuin sinä olet. Täydellisen epätäydellisenä. Virheettömän virheellisenä. Ainutlaatuisena muiden ihmisten joukossa. Erityisenä Jumalan silmissä - hänen luomistyönsä tuloksena. Ihmisenä, jonka arvoa ja merkitystä ei kenelläkään toisella ihmisellä ole oikeutta kiistää - ei sinulla eikä minulla, 

Toinen tärkeä asia on se, että tämä maailma ja tämä kirkko ei ole vielä täysin yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja aidosti sateenkaaren värinen. Niin kauan kuin ihmiset pelkäävät itsensä puolesta, olemme matkalla. Niin kauan kuin viha toista ihmistä kohtaan on oikeutus verbaaliselle tai fyysiselle väkivallalle, olemme matkalla. Niin kauan kuin Raamatun sanalla lyödään yhtäkään ihmistä päähän, sydämeen tai sieluun, olemme matkalla. 

Kolmas tärkeä asia on se, että jokainen ihminen on koko elämänsä ajan matkalla. Matkalla yhä syvempään itseymmärrykseen. Matkalla varjoista valoon. Matkalla surusta iloon. Matkalla vihasta rakkauteen. Matkalla epäuskosta uskoon johonkin itseä suurempaan. Ja matkalla sateenkaaren päässä odottavan aarteen luo. 

Sinä olet Jumalan armoa ja rakkautta symboloivan sateenkaaren päässä oleva aarre - äläkä koskaan anna kenenkään väittää toisin! 

Kommentit