Kaiken takana, keskellä ja edessä on nainen

Muistan lapsuudestani edelleen liki sanasta sanaan ulkoa 80-luvun hitiksi asti muodostuneen Matin ja Tepon esittämän kappaleen "Kaiken takana on nainen". Näin aikuisen korvin kuunneltuna tuon kappaleen sisältöön voi toki suhtautua monella tapaa, mutta silloin 10-vuotiaalle itselleni kertosäkeen sanat olivat voimauttavat ja mahdollisuuksia avaavat. Jos kaiken takana on todellakin nainen, niin voinko minäkin olla oikeasti kuka tahansa ja tehdä mitä tahansa? Miten uskomaton ja jopa tajunnanräjäyttävä ajatus. Mutta missä ja millainen on naisen paikka tänään? 

Kaiken takana, keskellä ja edessä on nainen, joka ansaitsee saada koulutuksen ja työtä. Koulutuksen, joka alkaa jo lapsena. Jonka tavoitteena on jokaisen tytön ja naisen aseman parantaminen. Joka jatkuu niin pitkälle kuin intoa ja kiinnostusta riittää. Jota ei rajoiteta mielivaltaisilla päätöksillä maasta ja kulttuurista riippuen. Työtä, jossa on mahdollisuus kehittyä ja edetä. Jossa ammattitaito ja arvostus liittyvät sukupuolen sijaan osaamiseen. Ja jossa riippumatta siitä onko nainen bossladyn asemassa, niin rap-artisti Pyhimyksen sanoituksia lainatakseni "Sun euro on euro eikä mitään piip hiluja." 

Kaiken takana, keskellä ja edessä on nainen, joka ansaitsee saada elää turvassa sekä maailmassa että omassa kodissaan. Maailmassa, joka palaa ja itkee. Jonka liekeissä on poljettu maahan viimeisetkin "heikomman sukupuolen" ihmisoikeuksien rippeet. Jossa eri-ikäisten naisten kasvoille kuivuneet kyyneleet kätkevät taakseen fyysisen väkivallan kauhut. Jonka hiiltyneistä raunioista on tullut liian monen naisen ja heidän lastensa viimeinen leposija. Omassa kodissa, jonka ovien sisällä yli puolet suomalaisista naisista on tutkimusten mukaan kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai sen uhkaa. Joka on monelle maailman naisista se kaikkein turvattomin paikka ulkoisesta rauhan ja onnellisuuden fasadista huolimatta. Jossa tytöt oppivat vaikenemaan ja nöyrtymään. Jossa nyrkin ja hellan välissä eläminen ei ole tarua vaan karua totta. 

Kaiken takana, keskellä ja edessä on nainen, joka ansaitsee tulla kunnioitetuksi kasvokkaisissa kohtaamisissa ja somessa. Kasvokkaisissa kohtaamisissa, joissa toisen osapuolen kehonkieli suorastaan huutaa halveksuntaa ja ylemmyydentuntoa. Joissa ylimielinen katse tai silmien pyöräytys painaa maahan yhdellä vilkaisulla. Joissa läpällä ja vitsillä heitetty kommentti sivaltaa juuri niin syvältä ja niin kipeästi kuin sen sanoja tarkoittikin. Somessa, jossa keskustelukulttuurin toksisuus on saavuttanut ennen näkemättömän tason. Jossa nainen-sanan synonyymi on liian usein akka, huora tai aivokääpiö. Jossa Jumalan pelon sijaan trollien ja hyökkäyksen kohteeksi joutumisen pelko vaientaa puolustuspuheenvuorot. Jossa tuoreen tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuva digitaalinen väkivalta ja sen eri ilmenemismuodot sivuutetaan ja normalisoidaan.

Kaiken takana, keskellä ja edessä on nainen, joka tarvitsee meitä kaikkia puhumaan koulutuksen tärkeyden ja työelämän tasa-arvon, turvallisemman maailman ja kodin sekä kunnioittavan kohtaamisen puolesta. Jotta tasa-arvon taantuma kääntyisi takaisin positiiviselle kurssille. Jotta sukupuoli ei määrittelisi elämän reunaehtoja ja mahdollisuuksia. Jotta poskille kuivuvat kyyneleet kertoisivat surun ja kauhun sijaan ilosta ja kiitollisuudesta. Ja jotta jokainen nainen saisi valita oman paikkansa omana ainutlaatuisena itsenään tässä maailmassa - olipa se sitten kaiken takana, keskellä tai edessä. 

Kommentit