Tasa-arvon päivän kolme pointtia

"Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?" Voi Minna, Minna - vapauden, tasa-arvon ja rakkauden puolesta me edelleen taistelemme tässä matoisessa maailmassa. Me luemme ajatuksiasi ja kiitämme viisaudestasi. Me ihailemme tekojasi ja kiitämme rohkeudestasi. Me käännämme katseemme maailmaamme ja peiliin ja toteamme: "Tämä matoinen maailma ei ole vielä valmis." 

Siksi me taistelemme vapauden puolesta. Sananvapauden, ajatusten vapauden ja mielipiteenilmaisun vapauden puolesta. Liikkumisen vapauden, elämisen vapauden ja olemisen vapauden puolesta. Jotta lapset ja nuoret saisivat oppia ajattelemaan itse ja harjoittamaan kriittistä medialukutaitoa somekanavilla vastaan tulevissa uutisissa ja valeuutisissa. Jotta aikuiset saisivat haastaa ihmisoikeuksia ja vapautta polkevia valtaapitäviä ilman pelkoa joutumisesta syyttömänä vangituksi tai tuomituksi. Jotta vanhukset saisivat kertoa rehellisesti omasta ja sukunsa historiasta, myös niiden pimeistä puolista, opiksi meille seuraaville ja sitä seuraaville sukupolville.  

Siksi me taistelemme tasa-arvon puolesta. Tasa-arvon, joka on iästä ja sukupuolesta, kotimaasta ja kansalaisuudesta, työkykyisyydestä ja -kyvyttömyydestä, kotikasvatuksesta ja taustasta tai mistään ominaisuudesta tai omituisuudesta riippumatta jokaisen ihmisen yhtäläinen ihmis- ja perusoikeus. Jotta kriisitilanteissa ei poljeta maahan perustuslakiin kirjattuja sopimuksia. Jotta ihmisen arvo olisi aina ja kaikissa tilanteissa suurempi kuin rahan valta. Jotta kaiken ihmisten välisen kanssakäymisen ytimessä on kunnioitus eikä kuittailu, pohditut perustelut eikä perseily sekä arvostus eikä aiheeton aliarvioiminen. 

Siksi me taistelemme rakkauden puolesta. Kahden ihmisen välisen rakkauden. Kaikkia ihmisiä yhdistävän lähimmäisenrakkauden. Sukupolvet ja erilaiset rajat ylittävän rakkauden. Kaiken elämän ja olemisen keskiössä olevan rakkauden. Jotta rakkaus ei olisi syy ja oikeutus kenenkään vihalle saatikka väkivallalle. Jotta rakkaus ei olisi syy evätä pääsyä alttarille siunattavaksi ja sanomaan maailman tärkeimmälle ihmiselle "Tahdon." Jotta rakkaus olisi ulospäin suuntautuva voimavara ja ihmisiä liikkeelle laittava hyvyyden voima eikä oman navan ympärille keskittyvä pyörre.

Voi Minna, Minna - tämä matoinen maailma kaipaa kipeästi vapautta, tasa-arvoa ja rakkautta. Myös minä kaipaan niitä yhtä kipeästi. Kiitos kun haastat meitä vuosisatojen takaa. Havahdutat katsomaan ympärillemme. Näkemään toinen toisemme. Ja muistamaan, että maailma ei ole koskaan valmis, mutta meistä jokainen voi muuttaa sitä yksi sana, teko, kohtaaminen ja päätös kerrallaan. Sinua lainatakseni on todellakin niin, että näiden kolmen pointin kera kaikille meille, myös hihhuleille, on luvassa ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!”

Kommentit